VORMELINGEN IN VINKENBOSCH

Naast de catechesesamenkomsten die we hebben, vinden we het belangrijk dat onze vormelingen kunnen ontdekken hoeveel vreugde er verscholen zit in de eenvoudige dingen die ze kunnen doen voor anderen. Vinkenbosch is zo een ‘oefenplaats’. Vorige woensdag waren we er met onze vormelingen te gast. Samen met de bewoners maakten we carnavalmaskers. Al goed op tijd, zou je denken… En dat is natuurlijk waar. Maar de volgende keer dat we er als groep komen, vieren we carnaval! Zo werd dit alvast een fijn voorsmaakje. Het is mooi om te zien en te ervaren hoe jong en oud samen werken, lachen en plezier maken. Dat was ook de ervaring van de ouders die deze namiddag meemaakten.

Waar er in het kerkgebouw nog wat onwennigheid is, valt dat in Vinkenbosch heel vlug weg. Dat is goed en normaal, denk ik. Wanneer zij hun handen uit de mouwen kunnen steken, iemand doen glimlachen door iets te vertellen, te vragen, te helpen, … daar gaat het in ons leven als christen op de eerste plaats om. Liturgie vraagt om een stukje vorming. Je moet erin thuis leren komen, gaandeweg.

Ik hoop dat dit lukt en dat de eucharistieviering een bron mag worden waaruit ze kracht en inspiratie kunnen halen om vandaaruit te leven. We zullen zien hoe dit verloopt. Maar ze zijn op goede weg. Als je op de zondag dat we ze in de kerk bijzonder uitnodigen, en ze aansluitend catechese volgen, spreek ze gerust even aan en vraag naar wat hun blij maakt. Dat ze zich welkom voelen bij ons, die ook met vallen en opstaan de weg van Jezus willen gaan!

Gerard Janssen, pastoor